Trumset

Trumset finns i ett antal konfigurationer - det som brukar variera är antalet pukor och cymbaler. Nedan kan du se ett schema över en standarduppsättning och vad de olika delarna heter.

schema över trumset

För den som ska köpa ett trumset finns det en rad detaljer att tänka på kring utrustning och material. Detta kan handla om trummornas skinn, vilket träslag stommen är gjord av och hur cymbalerna låter ihop med det andra (mer om material längre ned). Sedan finns det förstås väldigt varierande prisnivåer och en uppsjö av tillverkare, om några av de mer kända följer här en översikt.

Här hittar du tips om Att spela på trumset | Trummaskiner | Stämma trummor

Tillverkare

En genomgång av några av de vanligaste och populäraste märkena för trumset.

Ludwig trumsetLudwig
Världens mest klassiska trummärke – det var bland annat på dessa trummor som Ringo Starr spelade. Anrikt företag som grundades redan 1909.
Läs mer om märket Ludwig och deras produkter

 

Yamaha trumsetYamaha
Japanska Yamaha har mycket att bjuda på vare sig du är ute efter ett akustiskt trumset eller ett digitalt.
Läs mer om märket Yamaha och deras produkter

 

Tama trumsetTama
En annan av de största tillverkarna som måste nämnas är Tama. Deras trumset har erkänd hög kvalitet och som trumtillverkare går Tama i bräschen för nya praktiska lösningar.
Läs mer om märket Tama och deras produkter

 

Pearl trumsetPearl
Pearl har tillverkat trumset sedan 1952 och är idag ett av de mer kända märkena på marknaden.
Läs mer om märket Pearl och deras produkter

 

Gretsch trumsetGretsch
Äldre respekterad tillverkare av trummor som grundades redan i slutet av 1800-talet.
Läs mer om märket Gretsch och deras produkter

 

Pacific trumsetPacific
Ett någorlunda känt märke som finns i en del svenska musikbutiker.
Läs mer om märket Pacific och deras produkter

 


Trumset för barn och nybörjare

Ska trumsetet köpas till ett barn finns så kallade juniorset med mindre trummor. De flesta tillverkare har juniorset i sitt utbud. Letar du lågpriser är ett set från Millenium ofta en relativt billig historia. De har juniorset och nybörjarset för strax över tusenlappen.

Jazz- och rocktrumset

Man brukar dra en skiljelinje mellan trumset för rock och jazz. Skillnaderna är inte så pass stora att båda trumseten inte fungerar för olika stilar, men det kan gå att märka skillnader på bland annat hur trummorna är stämda samt material och storlek. Sedan kan det vara färre delar i jazztrummisens set kontra rockmusikerns.

Olika uppsättningar

Exakt hur ett trumset är konfigurerat varierar. Det finns nybörjarset där bara tre-fyra komponenter ingår till utbyggda trumset där över tio komponenter ingår. I ett standardutförande brukar det dock handla om sex-åtta komponenter.

Det mest obligatoriska är bastrumman, virveltrumman, hängpukor och minst en cymbal. Ofta brukar det tillkomma en golvpuka och ytterligare cymbaler. På mer utbyggda set kan det dessutom finnas fler golv- och hängpukor, cymbaler av olika slag samt andra komponenter som cowbell.

Material

När det gäller material och trummor handlar det främst om trumskinn och träslag.

Trumskinn

Trumskinnet är antagligen den enskilt största faktorn (bortsett från trummisen) för hur trumsetet låter. Trumskinn finns på toppen och botten (kallas resonansskinn och är tunnare) av en trumma och är för det mesta av syntetiskt material.

Ljudkaraktären avgörs av tjockleken på skinnet och om ytan har en beläggning eller inte. Ett tjockare skinn på toppen av trumman ger ett mörkare ljud med mer bas. Med beläggning avger trumskinnet ett klarare ljud där övertonerna framträder medan ett skinn utan beläggning ger ett mer dämpat och mörkt ljud. Här hittar du en fördjupning i ämnet.

Trästommen

De cylinderformade trummorna som ingår i ett trumset kringgärdas av trä, ibland bestående av plywood (flera träslag sammanpressade) och ibland i ett enda stycke. Vanliga träslag som används för trumset är lönn, björk, poppel och jatoba.

Vilket träslag som låter bäst har inget enstämmigt svar. Lönn är bland de mer omtyckta träslagen och brukar sägas ge bra resonans medan andra gillar björk för att det ger basljud.

trumstol'Trumstol

När du sitter och spelar vid ett trumset ska du definitivt ha en riktig trumstol. En trumstol har en sittdyna i läder och är höj- och sänkbar. I de flesta fall finns inget ryggstöd, men föredras ryggstöd går det även att hitta stolar med detta. Priset varierar från några hundra upp mot 2 000-3 000 kronor. 

Trummatta

Trummattor används som underlag för ett trumset och ser till att trumsetet inte glider samt ger en ljuddämpande effekt. Materialet är oftast i gummi på undersidan och något filttyg på ovansidan. Priserna brukar hamna mellan 500 och 1 000 kronor.