Cajón

CajónVid första anblicken av en Cajón är det svårt att se att det rör sig om ett slagverksinstrument; en Cajón ser mer ut som en låda stående på högkant.

Detta slagverk härstammar från Peru och ska ha börjat användas någon gång under 1800-talet. Sedan länge är Cajón-trumman populär inom spansk musik, men på senare tid har den faktiskt blivit på modet även i andra länder och används allt oftare i olika musikframföranden.

Hur du spelar cajón

Cajón trumman placeras på ett plant underlag med de fyra fötterna nedåt. Du spelar på cajónen genom att slå på framsidan - samt eventuellt de två sidorna, vilka alstrar ett mer stumt ljud - med båda händerna medan du sitter ovanpå den aningen framåtlutad. Du kan också använda (vänstra) foten och då framför allt hälen som du trycker mot framsidan samtidigt som du trummar för att påverka ljudet.

Vid slag mot framsidan påminner det en del om en virveltrumma. Emellertid uppstår olika ljud beroende på var du slår. De finns tre huvudsakliga positioner: ned mot mitten finns basljud medan närmare upp mot kanten ger högre och snabbare ljud. På moderna modeller är materialet av plywood, vars tjocklek är tunnare på framsidan.

Pris och märken

En cajón trumma kostar väldigt ungefärligt runt 1 000 kronor. En riktigt billig modell kan du få för under femhundra medan exklusiva modeller med ställbar framsida kan kosta ett par tusenlappar. Är du ute efter något billigt är Millenium ett märke som gör produkter med godtagbar kvalitet för mellan 500 och 1 000 kronor. Andra välkända märken är LP Aspire, Meinl och De Gregorio.

Musikstilar

Instrumentet är vanligt inom peruansk, kubansk och latinamerikansk musik. Fast även inom svensk folkmusik, flamenco, världsmusik och i andra moderna musikstilar, särskilt vid akustiska arrangemang.

Läromaterial

bokomslagMed Getting Started on Cajón får du både en bok och en DVD som ger dig en introduktion till detta instrument i form av en kortare historik, grundläggande spelteknik och utlärning av vanliga rytmer. Instruktören heter Michael Wimberly som både är musiker och musikpedagog. En annan grundläggande bok är First Lessons Cajon av Jordan Perlson som ger en kortare guide på bara 32 sidor.

Liknande slaginstrument
Bongotrummor; djembe; xylofon; handtrumma.