Cymbaler

Cymbaler i trumsetetCymbaler ingår i ett trumset i form av hit-hat, ride-cymbal, splash cymbal och crash-cymbal.

Hi-haten

En hi-hat trumma utgörs av ett par cymbaler fästa på ett stativ vända mot varandra med ett avstånd på några centimeter. De kan antingen slås på med trumpinnen (dvs. den övre av cymbalerna) eller tryckas ihop med hjälp av pedalen. Detta kan även kombineras i trumspelet. När det gäller att använda pedalen ensam uppstår inte alls lika mycket ljud som det normalt sett gör för bastrumman. Mest ljud kommer från hi-haten genom att trumpinnen slås mot cymbalen. Pedalen kan också användas tillsammans med vanliga trumslag för att påverka ljudet från dessa. Genom att trycka ned pedalen olika mycket förändras ljudet som kommer från hi-haten när en trumpinne slås på den (detta kan också ställas in utan att pedalen används alls). Det går dessutom att påverka hur länge ljudet klingar av efter en träff med trumpinnen genom att hålla kvar pedalen nere eller släppa upp den direkt.

Cymbalernas position är till vänster ett par decimeter ovanför virveltrumman. En vanlig spelteknik är att högra handen träffar hi-hat trumman med trumpinnen medan den vänstra spelar på virveltrumman.

Hi-HatsDet sitter också en skruv i fästanordningen med vilket du kan justera vinkeln på den undre cymbalen. Cymbalerna ska helst inte befinna sig i exakt vinkel mot varandra utan den undre bör lutas en aning för att uppnå bra ljud. Även avståndet mellan cymbalerna kan justeras.

Vid monteringen av hit-haten brukar det vara utmärkt på cymbalerna vilken som är övre och undre, eftersom den undre är tyngre. De ska sedan monteras med undersidorna mot varandra.

Hi-haten är en viktig komponent i trumsetet, inte minst för dess expressionistiska möjligheter för trumljudet.

Ride-cymbalen

Ride-cymbalen är normalt sett den största av cymbalerna på ett trumset, den brukar ofta vara 20 tum i diameter. Den är belägen till höger från trummisens position, men en vänsterhänt trummis placerar i stället denna åt vänster från sig. Ride-cymbalen är också tjockare än de andra cymbalerna på trumsetet.

Ride-cymbalen har många användningsområden. Den kan vara en del i ett komp eller solo såväl som fills. Den har mer ”sustain” än till exempel hi-haten, men låter inte lika mycket som crash-symbalen.

När det gäller träffyta är riktmärket 4-5 centimeter från kanten. Detta kan dock varieras och dessutom finns det en så kallad klocka på toppen som ger ett speciellt ljud om man träffar den med spetsen på trumpinnen.

Ett typiskt groove där ride-cymbalen ingår ser du här:

noter och tab

Vissa webbläsare stödjer ej ljuduppspelning i detta format

Splash och crash-cymbalen

Splash -cymbalen och crash-cymbalen är som onomatopoetiska ord då ljuden som uppstår från dessa liknar ett "splash" respektive "crash". Splash-cymbalen brukar ha en diamter på 10 tum och är den minsta av trumsetets cymbaler. Crash-cymbalen är större med en diameter på 14 tum eller mer.

Funktionen i en låt för dessa cymbaler är ofta att markera tydliga accenter, inte minst i rockmusik och besläktade genrer. Ett hårt slag på till exempel crash-cymbalen framkallar ett starkt ljud. Dessa cymbaler är perfekta för kraftiga accenter medan det är mindre vanligt med upprepade slag på dessa. Det är vanligt att crash-cymbalen ingår i ett trumset i form av en till två stycken.

Kina-cymbal

Kina-cymbal eller china cymbal på engelska ingår ibland i trumsetet och är mest vanligt i hårdare rockstilar. Ljudet klingar av snabbare än som gäller för crash-cymbalen.

Nästa del i guiden spela trummor: Pukor