Timbales

Timbales (ibland kallade timbaler) ser ut som två stycken hopfästa virveltrummor. Ungefär som bongotrummor alltså, fast man använder trumpinnar (även om slag med händerna förekommer) för att slå på dem och trummorna är fästa vid ett stativ. Den som trummar – vilken kallas en timbaleros – står alltså upp.

Förutom trummorna ingår dessutom i regel en mamboklocka och en cha-cha klocka. Dessutom brukar det finnas andra kompletterande trummor och cylindrar inom räckhåll. Det finns även en rad tekniker för att frambringa ljud: det går att slå på sidkanten av trumcylindern eller mot övre kanten.

Precis som gäller för bongotrummor kallas trummorna hembra och macho. Den vänstra trumman som kallas hembra är något större.

Timbales används främst inom afrokubansk musik som salsa och mambo. Du kan få ett smakprov genom att starta videoklippet här under.

Den som tänker köpa timbales behöver först och främst hitta en musikaffär med stort utbud av slagverk då detta inte är något som finns överallt. De billigare brukar kunna fås för ett pris runt tusenlappen medan det så klart finns en stor variation i priser uppåt.

Den virtuosiske timbaleron i klippet heter Yuvisney Aguilar.

Liknande slaginstrument
Bongotrummor.