Bastrumman

Bastrumman i trumsetetBastrumman är den stora liggande trumman (se bild) med en tillhörande pedal. Ljudet från denna trumma åstadkommer du med hjälp av din högra fot som du har placerad på pedalen. Bastrumman är väldigt viktig för rytmen i en låt, dess groove (kan översättas till rytmisk känsla).

Du spelar alltså på bastrumman genom en pedal. Det finns här två huvudsakliga tekniker: ”häl-ner” (heal-down) och ”häl-upp” (heal-up). Det är precis som det låter, i det förra fallet behåller hälen kontakten med pedalen och i det senare fallet lyfter du hälen medan du trampar på pedalen.

Det ska sägas att vissa trummisar använder uteslutande en av dessa metoder och det kan också fungera. Förutom vilken teknik du använder dig av är det också viktigt med sittställning och hur du ställer in pedalen. När det gäller sittställning ska du försöka ha ditt högerben med knäet böjt i en vinkel på drygt 90 grader. Känn också efter själv så att det inte uppstår ansträngning i ryggen.

Själva pedalen kan också ställas in och lägena påverkar soundet. Denna inställning kan ändras med tiden allt eftersom din teknik och dina muskler utvecklas.

Det ska också nämnas att även om en bastrumma med en pedal till är standard i ett trumset finns det varianter på detta. Det går att antingen ha två pedaler till samma bastrumma eller att ha två bastrummor i trumsetet.

Yamaha trumset
Yamaha PHX trumset med dubbla bastrummor

Somliga använder dämpmaterial i bastrumman för att påverka ljudet från den. Du har kanske lagt märke till att det ligger kuddar och dylikt inuti bastrumman ibland och detta beror inte på att trumman används som förvaringsplats utan att många föredrar det torrare ljud som blir resultatet med dämpmaterial.

Nästa del i guiden spela trummor: Virveltrumman