Djembe

DjembeDjembe är ett slagverk med ursprung från västra Afrika. När instrumentet först började användas finns inga säkra källor om, men det lär ha existerat i åtminstone ett par hundra år. I samband med en afrikansk turnerande balett på 1950-talet där djembe-trummor ingick i dansnumren blev slagverket även känt för européer.

Du kan se på bilden till höger hur en djembe kan se ut. Trumman är mestadels i trä och på toppen klätt i skinn. Det finns också rep på utsidan vars funktion är att spänna skinnet, det går också med hjälp av repen att ändra tonen.

Hur du spelar djembe

Att spela på en djembe-trumma påminner en del om att spela bongotrummor i det att du håller fast den mellan dina ben. Det finns två slags slag du bör lära dig: tonslag (eller basslag) respektive slappslag. Du utför ett tonslag genom att slå på trummans mitt med platt hand, vilket genererar ett dovt basljud. För att utföra ett slappslag ska du slå mot kanten av trumskinnet med en snärtig rörelse.

En annan sak med att spela på en djembe är att det är fysiskt krävande och efter ett tags spelande kan det börja göra ont i händerna och armarna. I klippet nedan får du en introduktion i hur det går till att spela:Pris

Tänker du köpa en djembe-trumma ligger priser på mellan 1 000 och 3 000 kronor. Du kan även hitta en djembe för under tusenlappen, men då är den oftast i mindre skala och utformad för barn. Även dyrare riktigt påkostade trummor finns förstås.

Läromaterial

När det gäller läromaterial finns flera böcker av Lennart Hallström. Till exempel Lär dig spela djembe som riktas till nybörjare och en bredare kurs i Afrikanske trumrytmer. En bra nätresurs är Djembe.se där du hittar mer information om detta slagverk.

Liknande slaginstrument
Bongotrummor; timbales; congas.