Bongotrummor

Bongotrummor är oftast tillverkade av naturträ samt naturskinn. Det är ett kubanskt slaginstrument bestående av två hopfästa trummor varav den ena är lite större.

Bongotrummor är exempelvis ett instrument som passar utmärkt för ett barn att inleda ett musicerande med. Då det är tekniskt sett är väldigt simpelt finns en behaglig inlärningströskel till skillnad från mer komplicerade instrument.

Men bongotrummor är så klart inte bara ett instrument för barn utan för vem som helst. Även att det inte ingår alltför ofta i musikarrangemang (när de gör det är det ofta inom latinsk musik) eller har någon vidare hög prestige är det ett instrument med mycket känsla.

Hur du spelar bongotrummor

Bongotrummor spelar du sittande på en stol med trummorna placerade mellan knäna, den mindre av de båda trummorna ska vara åt vänster. Sedan ska du vinkla trummorna – lite mer än 45 grader – så att trumskinnen är riktade från dig (se bild). Dessutom blir det en naturlig sittställning utan att trummorna skaver mot benen om du har den högra trumman lite längre ned i förhållande till den vänstra.

sittande med bongotrummor
Sittställning med bongotrummor

Du spelar direkt med händerna (ibland bara fingertopparna) och ljud uppstår genom vibrationer som fortplantas genom den ihåliga trumman. När det gäller spelteknik utgår du förstås från vänster hand på vänster trumma och vice versa. Under spelets gång är det dock vanligt att du varierar genom att ibland även spela med den vänstra handen på högra trumman och detsamma med den högra handen på vänstra trumman. Ibland befinner sig båda händerna på samma trumma och även när det gäller träffytan är detta något som varieras – allt handlar om vilket ljud du är ute efter. Det går dock att säga något generellt om träffytan. Försök att inte träffa i mitten (vilket ger ett stumt ljud) och inte heller längst ut på kanterna (då blir ljudet "träigt") utan någonstans emellan.

Du beöver inte röra underarmarna mycket då det inte behövs någon stor kraft. Vad det handlar om är lätta, mjuka och ibland snabba rörelser där framför allt handlederna är involverade. Försök till sist att inte luta dig för mycket framåt.

Modeller och pris

Det finns lite olika utföranden när det gäller bongotrummor. En del modeller är konstruerade för att stå på golvet medan andra passar att ha direkt i knäet. När det gäller pris kan du få tag i bongotrummor från cirka 300-1 000 kronor. Är du ute efter något billigt kan du kolla efter märket Millenium. Andra märken är Professional Percussion och Miist. Oftast har musikaffärer dock ganska få bongotrummor att välja mellan.

Annat som kan vara bra att veta

Den större trumman kallas hembra och den mindre trumman macho (spanska för kvinnlig respektive manlig). Den större trumman har en lägre ton i förhållande till den mindre.

Läromaterial

bokomslagTrevor Salloum är en välkänd musikinstruktör, specialiserad inom bland annat afro-kubansk musik och är upphovsman till flera utgivningar inklusive böcker och dvd-skivor. Boken är 80 sidor och på engelska. Två stycken CD-skivor medföljer.

Bongo Drumming: Beyond the Basics kan beställas från Adlibris (produkten är inte längre tillgänglig).

Liknande slaginstrument
Congas; djembe; handtrumma; cajón; timbales