Congas

CongasCongas är en hög smal trumma som brukar användas i par, ibland flera. Namnet beror på att trumman antas härstamma från Kongo. Congas används i latinska och afro-karibiska musikstilar som rumba, salsa och reggae.

Ovansidan består av skinn och själva trumman är ihålig. Materialet på sidorna är antingen trä eller fiberglas. Trummorna brukar också stå i ett ställ. Storleken på huvudet skiljer sig något mellan trummorna i ett set, tum brukar här användas som måttenhet och storlekar brukar ligga kring 10", 11" eller 12".

Hur du spelar congas

När du spelar på congas använder du händerna och det finns några huvudsakliga sätt att trumma. Antingen med hela handen, fast där du mestadels låter fingrarna träffa ovansidan och handflatan den sluttande kanten på trumman alternativt att du använder fingertopparna, vilket åstadkommer ett annat ljud.

När du träffar med fyra fingrar nära trummans kant framkallar du en öppen ton. När du slår med hela handen i mitten får du en baston. En ytterligare spelteknik att trumma med ena handen samtidigt som är andra handen är placerad bredvid, vilket ger en dämpad ton.

I videoklippet kan du hur Giovanni Hidalgo excellerar i olika tekniker.Priser

Congas brukar säljas i ett set, det vill säga två congastrummor. Det går dock även att köpa en trumma. Priset skiftar en del. Är du ute efter ett billigt set går det att hitta ett nytt för en bit över tusenlappen. Sedan finns det olika prisklasser upp till 10 000 kronor och ibland ännu mer.

Läromaterial

bokomslagPlay Congas Now: The Basics & Beyond är en instruktionsbok på engelska med medföljande CD som lär dig grunderna i hur man spelar congas. Grundläggande rytmer och speltekniker, hur olika trumljud produceras, typiska rytmer inom olika musikstilar med mera presenteras.

Liknande slaginstrument
Bongotrummor; djembe.