Trummaskiner

En trummaskin (även kallad trummodul) är egentligen en synt där trumljudet skapas digitalt i stället för att slå på ett trumset med trumstockar. Trummaskinen är en slags modul där färdiga trumljud och rytmer/komp är lagrade och börjar låta med hjälp av knapptryck.

Trummaskiner har funnits sedan 1970-talet, men har blivit allt vanligare i takt med den teknologiska och musikaliska utvecklingen. En trummaskin är utrustad med en massa knappar på ovansidan. Allt från play och stop till olika pads, vilka används för att konstruera ljud, spela in dem, redigera och spela upp dem. Därtill finns en display där du kan övervaka inställningarna. Vi ska här titta närmare på två stycken ...

Boss DR-880

Boss DR-880
Boss DR-880, en högst avancerad trummaskin

På bilden ovan kan du se ett exempel på en trummaskin från Boss. Modellen som heter DR-880 har över 400 inbyggda samplade trumljud och dessutom samplingar från basgitarr. Lägg där till 1000 förprogrammerade rytmer samt en rad val för effekter och du har en maskin med mängder av möjligheter i musikskapandet. Priset hamnar på cirka 4 000 kronor. Kolla in videon nedan för att se hur en trummaskin används.

Sparkle LE

Arturia Sparkle LE
Sparkle LE är kompakt och väger 1,5 kg.

Spark LE är en mycket kompakt och lätt trummaskin från Arturia. Den kan med fördel användas tillsammans med den mjukvara som medföljer och att ha datorn i närheten är också en förutsättning då den får sin strömförsörjning från datorn via USB (stöd finns både för Windows och Mac). Spark LE innehåller bland annat ett stort ljudbibliotek med över 100 trumset och över 1 500 instrument. Priset hamnar på cirka 2 000 kronor. Lär dig mer om hur trummaskinen från Arturia fungerar genom denna videotutorial:  



Trummaskiner kan ha inbyggda högtalare, men det vanligaste är att använda externa.

Trummaskin som pedal

beatbuddyDet finns även trummaskiner som liknar en typisk gitarrpedal. BeatBuddy från Singular Sound lanserades som den första trummaskinen i form av en pedal. Eftersom det är en pedal kontrolleras den med foten. Det finns reglage för bland annat volym, tempo och trumset (det finns tio stycken att välja mellan). Det finns också en väl synlig display som ger information om vilken kompstil med mera som är aktiverat.

BeatBuddy kan kopplas till en mixer för den som kanske använder BeatBuddy i ett uppträdande. Det går också att koppla ett par hörlurar direkt till den.

Trummaskin på Internet

Via Internet kan du använda Monkey Machine som är en gratis virtuell trummaskin där du kan ladda ner trumkomp, skapa dina egna loopar med mera.