Virveltrumman

Virveltrumman i trumsetetVirveltrumman eller snare drum på engelska finns i ett trumset något till vänster om mitten, men för trummisen hamnar den ungefär mellan knäna och ganska lågt. Virveltrumman spelar en viktig roll för trumljudet. Det gäller att träffa i centrum av trumman och slagtekniken består av att använda både underarmar och handleder.

Du kan också spela mot trummans kant, vilket ger ett ljud som liknar det från hi-hatens cymbal och som är vanligt i ballader. När du gör detta kan du välja att lägga trumstocken över skinnet med en del av trumstocken över kanten. Sedan genom små slag träffar du trummans kant med den tjocka änden av trumstocken. Vidare kan du ställa in ljudkaraktären genom en eller flera spakar på sidan av trumman.

En virveltrumma är också ett karaktäristiskt inslag i gatuorkestrar då dess ”smattrande” ljudegenskaper passar bra för marschmusik.

Skapa en trumvirvel

Ordet "virvel" kommer av att trumman är perfekt för att skapa så kallade trumvirvlar. För att skapa virvelljud ska du ha en slagordning med två slag i taget med vardera handen: höger-höger sedan vänster-vänster. Detta är egentligen inga artikulerade slag utan det handlar om att låta stockarna "studsa" mot skinnet. Karaktäristiskt för en trumvirvel är också att du successivt ökar hastigheten efter att virvelljudet uppstått.

Rimshot

Rimshot är en annan term som gäller just virveltrumman. 'Rim' är engelska för 'kant' och ett rimshot utförs genom att du med trumstocken träffar kanten på virveltrumman samtidigt som du träffar skinnet. Du gör det genom att träffa någonstans i centrum av trumman med toppen av trumstocken på samma gång som du träffar kanten med en tjockare del av trumstocken. Rimshots är vanliga inom rock och liknande musikstilar medan det är mindre vanligt inom exempelvis jazz.

Modeller

Här följer bilder med kort beskrivning av modeller från olika tillverkare.

pearl firecracker
Pearl FCP1050 Firecracker - En mindre virveltrumma med måtten 10x5 tum, cirkapris 1400 kronor.

Pearl Free Floating
Pearl Free Floating - Endast 3,5 tum i höjdmått, cirkapris 3500 kronor.

Tama Starphonic Steel
Tama Starphonic Steel PST146, cirkapris 4 000 kronor.

Nästa del i guiden spela trummor: Cymbaler