Virtuella trummor

Med virtuella trummor - eller en trumsampler som det också kallas - kan du använda trummor i din musikinspelning utan att du behöver ett trumset. Vad du behöver är ett program som exempelvis EZdrummer eller Addictive Drums. Förutom ett virtuellt trumprogram behöver du ett produktionsprogram – vanliga alternativ är Cubase och Sonar. Det tredje du behöver är en keyboard/synt eller digitalt piano med midi-anslutning.

Du måste inte nödvändigtvis ha en keyboard utan du kan skapa egna loopar med trumljud direkt i programmet eller ta färdiga från de medföljande ljudbiblioteken. Men med en keyboard har du mer möjligheter.

Hur fungerar då detta? Ett vanligt sätt att skapa en musikproduktion är att använda programmet med virtuella trummor som ett så kallat VST-instrument. Det betyder att de virtuella trummorna öppnas i produktionsprogrammet som då måste ha stöd för detta. Sedan ansluts keyboarden med midi-kablar och de olika trumljuden återfinns sedan på pianots klaviatur och du kan till exempel lägga till trummor samtidigt som du lyssnar till den övriga inspelningen.

Med hjälp av denna utrustning kan du hela tiden infoga nya instrument på digital väg. Fördelen är att du inte måste bemästra instrumentet ifråga utan kan åstadkomma mycket med programmets hjälp. Du kommer också kunna välja från en rad olika trumstilar samt att med några musklick bygga om trumsetet och ställa in det som du vill.

Virtuella trummor låter så klart inte helt och hållet som riktiga trummor, men de bästa programmen på marknaden har samplade trumljud inspelade i studio med professionella musiker, vilket resulterar i högst verklighetstrogna trumljud.