EZdrummer

EZdrummer är en väldigt populär trumsampler. Den är enkel (EZdrummer uttalas inte för inte "easy drummer") och relativt billig med ett pris på drygt 1 000 kronor. Trots priset levereras professionell ljudkvalitet. EZdrummer har fått många bra recensioner och rekommenderas likaså av många.

Vad är EZdrummer?

Detta är ett program med samplade trumljud som kan användas i musikproduktion i stället för att ha en riktig trummis. Ljudet är så pass bra att det är svårt att höra skillnad från vad en riktig trummis hade åstadkommit. Detta tack vare massor av samplingar som spelats in med hjälp av professionella musiker i en studio. För att det även ska låta realistiskt, som om en människa och inte en dator spelat, finns det inbyggda funktioner som bland annat frambringar mindre variationer i tempo och dylikt.

Hur fungerar programmet?

När du startat EZdrummer ser det ut som på bilden nedan:

EZdrummer screenshot

Du kan höra hur trummorna låter genom att klicka på dem med musen. Det går också att spela via tangentbordet. För att få fram lite mer proffsiga trumljud kan du välja mellan flera tusen färdiga grooves, drum patterns, i form av MIDI-filer (lär dig mer om MIDI och trummor).

Du skapar ett trumljud genom att välja:

  1. En stil, till exempel pop
  2. Takt, till exempel 4/4
  3. Fills eller komp, till exempel intro respektive komp i en låt
  4. Groove, olika trumloopar med varierad komplexitet

Därpå kan du göra finjusteringar som att byta ut delar i trumset och mixtra med inställningar.

När du väl har hittat något du gillar och som passar för ditt musikprojekt finns en sequencer där du med hjälp av drag n drop-funktionen kan lägga in ljud och sedan redigera. Har du program som Cubase, Sonar eller Pro Tools är EZdrummer kompatibelt med dessa.

Trumsetet

En fördel med trumsamplers är att du med några musklick till exempel kan byta ut en cymbal mot en annan eller byta ut hela trumsetet.

Du kan också utöka ljudbiblioteket med de många expansioner som finns, några av dessa är:

EZdrummer är en produkt från Toontrack.

Se även Addictive Drums.