Stompbox

StompboxHar du sett en gammal inspelning där en bluesartist sitter och sjunger och spelar gitarr, då har du möjligtvis också sett att denne stampar rytmiskt med foten på en trälåda. Vad han trampar på är en så kallad stompbox. En nutida artist med rötter i äldre blues och som ofta stampar på en stompbox är Seasick Steve.

En stompbox inräknas bland slagverken och har främst likheter i ljud och utförande med bastrumman. I moderna modeller finns det ofta mikrofoner placerade inuti stompboxen och ett uttag för att kunna koppla till förstärkare. Det finns också stompboxar som mer liknar gitarrpedaler, vilka dock inte är i fokus här.

Hur du spelar på en stompbox

Rent tekniskt är det rätt simpelt. Du placerar din fot så att du trampar med främre foten på övre delen av stompboxen. Sedan kommer det an på att hitta en känsla och en rytm. Du kan också växelvis stampa med främre delen av foten och hälen mot underlaget.

Pris

En billig stompbox brukar kosta ett par hundra kronor medan dyrare modeller ligger över tusenlappen. En del väljer också att bygga sin egen stompbox.