Gonggong

GonggongGonggong är ett slagverk som framför allt är vanligt i östra Asien med ursprung i Kina. Gonggong kallas ibland Tam Tam, vilket egentligen är en annan variant av samma slagverk.

Gonggong slagverket består av en rund skiva av metall och liknar en cymbal, fast den är större och tyngre. Den som spelar har en slags tillhörande ställning över ena axeln. För att få ljud från trumman används en pukstock som den som trummar slår med. Hänger trumman över vänstra axeln slår man mot den med den högra armen.

Det finns två huvudsakliga typer där den ena är nästan helt platt medan den andra har en utbuktning i mitten.

Det finns också andra betydligt större modeller som hänger i en fast ställning och används som en del av en ceremoni. Kanske har du sett bilden av en muskulös man som svingar en stor klubba mot en jättelika rund metallskiva (det är också härifrån man brukar referera till ”en gonggong”, vilket exempelvis överförts till boxningsmatcher vars rond börjar och avslutas när gonggongen ljuder). En gonggong kan ha en kulturell betydelse och återfinns ibland hos buddistiska tempel. Slagverket förekommer också inom ljudterapi.

Ska du köpa en gonggong ska du känna till att dessa är stämda olika vilket påverkar ljudfrekvensen de befinner sig på. Prismässigt kan du köpa en gonggong som ska hängas över axeln för runt 300 kronor och uppåt.

Liknande slaginstrument
Da-daiko; Cajon; Tam Tam.