Dave Grohl

Dave GrohlDave Grohl föddes 14 januari 1969 i Warren, Ohio. Det första instrumentet han lärde sig var gitarr. Under tiden på high school började han även spela trummor. Till skillnad mot många andra musiker har inte Grohl helt specialiserat sig på ett instrument utan har varit både trummis och gitarrist i olika band.

Det är dock på trummorna Grohl har blivit allra mest erkänd som en stor musiker. Karriären började komma igång efter att han fick platsen som ny trummis i hardcore-bandet Scream 1986. Fast fyra år senare då Scream upplöstes var Grohl utan något band.

Nirvana och Foo Fighters

Det var dock nu som medlem i sitt nästa band som det riktiga genombrottet kom. Nirvana som hade existerat ett par år och hunnit ge ut ett album sökte en ny trummis som ersättare till Chad Channing. Grohl infann sig på en audition och fick jobbet.

Under åren i Nirvana (1990-1994) skulle Dave Grohl bli en internationellt omtalad trummis och hans trumstil var en viktig ingrediens i det nya sound som kunde höras på albumet Nevermind (1991) och som gjorde Nirvana till ett av världens hetaste rockband.

Slutet på Nirvana är välkänt och efter Kurt Kobains självmord bildade Grohl småningom ett nytt band: Foo Fighters. Han blev ledaren för bandet och eftersom han ville pröva att sjunga blev det mer naturligt att stå med en gitarr på scenen än att sitta bakom trummorna.

År 1995 kom ett självbetitlat debutalbum och sedan dess har Foo Fighters gett ut över dussinet album inklusive samlingar och livealbum.

Trumset

Dave Grohl spelade på trumset från Tama under tiden i Nirvana. Dessa var Tama Granstar - Silky Yellow, Tama Granstar II - Fire Storm Red, Tama Artstar II - Piano Black.

Använd källa:
http://www.behindthedrums.com/DaveGrohl.htm

Foto:
Craig Carper