Digitala trummor

Digitalt trumset produktbildDigitala trummor blir allt vanligare – och bättre. Fördelarna är uppenbara: du kan spela på ditt rum utan att störa omgivningen eller i en lägenhet utan att göra grannarna upprörda på samma sätt som förmodligen skett med ett akustiskt trumset.

Det digitala trumsetet är också mindre skrymmande och lättare att förflytta än ett dito akustiskt. En del modeller är monterade på ett och samma ställ vilket gör dem enkla att medta till repetitioner. Sedan finns även trumsetet Roland TD-4KP som helt kan vikas ihop.

Rent praktiskt fungerar dessa trumset på så sätt att ljudet återges digitalt genom sampling (ofta har ett digitalt trumset flera olika samplade trumset att välja mellan). Du kan sedan koppla in dem i en förstärkare, till en trummonitor eller till hörlurar. Att uppnå ett lika bra ljud som med riktiga trummor är inte alltid realistiskt. Fast beroende hur mycket du är beredd att betala kan du komma riktigt nära ett autentiskt trumljud.

Någonstans på trumsetet finns en kontrollpanel där du sätter på/stänger av modulen, höjer/sänker volymen och en mängd andra saker beroende på produkten. Det är också rätt vanligt att det medföljer en app med vilken du kan göra ytterligare inställningar för ljudet när du spelar. Vill du spela in ljudet blir detta enkelt om det finns en usb-anslutning, vilket det ofta gör. Då kan du kan trummorna kopplas till en dator eller surfplatta.

Tips för dig som ska köpa digitala trummor

Provspela först. Detta gör att du dels – vilket är det primära – kommer underfund med hur bra trummorna låter, dels – om detta är en faktor – hur tysta dem är för omgivningen.

En annan sak att ta reda på när du provspelar är hur bra den inbyggda datorn klarar av snabba tempon. Se till att ta reda på om ljudet behåller sin kvalitet och synkronisering även vid snabba slag.

Priser och märken

Precis som med vanliga trumset är radien ganska stor vad gäller priset för digitala trummor. Ett populärt märke är Roland. En av deras mest populära modeller är Roland HD-1 V-Drums. Denna modell har funnits ett tag och därmed hunnit vidareutvecklas. Det är ett mycket prisvärt alternativ med cirkapris på 5 000 kronor.

I samma prisklass finns Yamahas DTX400-serie med USB-anslutning samt "Accent Artikulation" som ser till att ljudet påverkas av dynamiken.

För dig som vill ha riktigt hög kvalitet finns Roland TD-9KX2 med avancerad teknologi som skapar ett högst realistiskt trumljud samt USB-port och grafisk LCD-display. Priset på dessa ligger runt 20 000 kronor.

För än mer realistiskt ljud och högre spelbarhet finns det digitala trummor för ytterligare 10 000-20 000 kronor. Om du sedan kommer märka av någon skillnad mot prisnivån under är en annan sak.

Du som i stället söker ett billigare alternativ än de hittills nämnda kan kanske lockas av Medelis elektroniska trummor. Prisläget här varierar från knappt tusenlappen och upp mot två tusen. Ett billigt alternativ som framför allt lämpar sig för nybörjaren att öva på.

Portabla digitala trummor

digitalt trumsetEn billigare variant av digitala trummor som dessutom är väldigt smidiga att flytta runt är Yamahas portabla trumset. Det finns ett par olika modeller, men den du ser på bilden är DD-65 (priset på denna ligger runt 2000 kr). Förutom ett trumset ingår även trumpinnar och två pedaler. Det finns också en panel där du kan välja bland färdiga trumljud eller addera effekter med mera. Uttag för att ansluta hörlurar finns.

Det går att ansluta till en CD- eller MP3-spelare för att kompa till låtar. Det går även att ladda ner MIDI-filer från Internet. Vid sidan av detta finns 100 inbyggda låtar att träna till.

Dessa trummor är snarast till för att stilla eller väcka ett intresse kring att spela trummor, inte minst är de lämpliga för barn då trumsetet inte kräver någon större räckvidd. Eftersom det inte går att utveckla en bra trumteknik rekommenderas dessa dock inte för blivande musiker.

Aerodrums

Det senaste steget i utvecklingen är Aerodrums, vilket i första anblicken ser ut som magi. Med Aerodrums kan du spela trummor även om du bara har en kvadratmeter över – du spelar nämligen i luften. Om du tycker detta låter som ett skämt hänvisas du till videoklippet nedan.


Trots att du spelar i luften är ljudet högst autentiskt. Det är också ett tystare alternativ än ett vanligt digitalt trumset (ljudet finns bara i hörlurarna). Sedan är det förstås en annan sak om du lyckas träffa rätt på trummorna ... Tillverkarens pris är 199 $.

Tillbehör

Trummonitor – kan kopplas till de digitala trummorna och fungerar som en högtalare, vilket är praktiskt när man spelar hemma.
Trummatta – det finns speciellt framtagna mattor att använda ihop med digitala trummor. Förutom att skydda underlaget mot slitage fungerar mattan också som ljuddämpande.
Stol – medföljer inte alltid.
Pedal – samma gäller som ovan.
Hörlurar – fungerar självklart bra till elektroniska trummor, fast spela inte för högt eller för länge om du använder hörlurar.

Se även slagverksplatta | artikel om trummaskiner | virtuella trummor | Addictive Drums | EZ Drummer